perjantai 31. toukokuuta 2013

Korjaustöitä kasvimaalla

Kasvimaan penkit ja aita entistä ehompina
Merjan merkintä:

Kevään ohjelmaan on kuulunut kasvimaan liki kymmenen vuotta vanhan ja täysin lahon puureunuksen uusiminen. Pienoisen motivoinnin jälkeen Häiskä *) viimein ryhtyi toimeen, ja samalla tuli sitten tehtyä vähän muitakin korjauksia.

Entinen kasvimaa (n. 5 x 2,5 m.) oli yhtä ja samaa penkkiä, mikä tarkoitti, että kasvien hoitaminen tapahtui itse penkissä kulkien. Kengät ja varpaat säästä riippuen siis enemmän tai vähemmän kurassa aina.

Nyt kasvimaa jaettiin kolmeksi eri penkiksi, noin 1,1 x 3 m. kukin. Materiaalina on lämpökäsitelty puu. Kasvimaan koko pieneni hiukan entisestä; yhteensä viljelysalaa on nyt noin aarin kymmenys.

Penkkien väleihin jätettiin noin 60 sentin kulkukäytävät, eli kottikärrytkin mahtuvat. Lisäksi koko kasvimaan reunusta ja kulkukäytävät peitettiin kuorikatteella, jonka alla on suodatinkangas. Hyvästi kura ja valtoimenaan rehottavat rikkaruohot. Jii-haa!

Kuuluisa Hannun päivän myrsky jouluna 2011 kaatoi pihaltamme yhden pihdan, joka rojahti osin kasvimaan päälle ja tärveli sen ympärillä olleen aidan. Aita on siitä asti ollut mutkalla ja vänkyrä, mutta hoitanut silti tehtävänsä, eli pitänyt rusakot poissa kasvimaalta.  Nyt Häiskä kuitenkin oikein innostui ja teki samaan putkeen vielä uuden aidankin. 

Siihen tuli tiheäsilmäistä vihreää metalliverkkoa ja tukitolppia aikaisempaa enemmän. Nyt se näyttää oikein hienolta ja ryhdikkäältä. Sain siihen jopa ihan oikean portin, jossa on saranatkin!

Eikä tässäkään vielä kaikki: myös parsapenkkien ympärystät putsattiin rikkaruohoista ja peitettiin suodatinkankaalla. Penkit olivat jo vähän painuneet ja niihin lisättiin uutta hiekkaa. Nyt hiekka levitettiin myös penkkien ympärille suodatinkangasta peittämään. Kovasti tahdon uskoa, että näillä konstein rikkaruohot pysyvät edes vähän loitompana.

Kyllä nyt kelpaa puutarhaleidin puuhailla, kun on ehjät uudet penkit eikä sotkeennu kengät. Lämpöä, aurinkoa ja pehmeitä yösateita vain vielä toivon.


*) Häiskä on vähäkarvainen ja keskiäkäinen mies, joka on apuna puutarhan operatiivisen tason tehtävissä.



2 kommenttia:

  1. Siistii!
    Tämähän vaikuttaa suorastaan ammattimaiselta. Puukehikot ja kunnon käytävät auttavat oivasti hoitoa. Ja kun selkä köyristyy ja jalat vipajavat, kehikot voi nostaa niin korkeiksi, ettei tarvitse kumarrella.

    VastaaPoista
  2. Heh, ammattimaisuus taitaa olla kaukana, mutta on siistii. Ja tosiaan, voihan niitä sitten vuosien saatossa korottaa, hyvä idea!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...