torstai 24. helmikuuta 2011

Vähän multaa ja tomaatinsiemeniä

Merjan merkintä

Ulkona on pakkasta liki parikymmentä astetta ja pihalla lunta enemmän kuin naismuistiin. Maisema ei näytä eikä tunnu kovin keväiseltä. Mutta almanakka kertoo silti, että jos heinäkuussa mielii popsia omia tomaatteja, olisi jo aika tehdä valmisteluja.

Ja olenhan minä jo tehnytkin! Kolme viikkoa sitten postilaatikkoon kolahtivat ensimmäiset siemenpussit: viisi tomaaattia ja yksi kurkku.

Tomaattien joukossa oli viime kesän ihastus "Sweet Olive" sekä vanhat tuttavuudet "Ildi" ja "Gardeners Delight". Uusia houkutuksia ovat "Tomatoberry" ja hauska "Chocolate Cherry". Kirsikkatomaatteja kaikki; niissä on parempi kilohinta!

Viittä eri lajiketta siis. Aika paljon, kun ottaa huomioon, että kasvihuoneeni on vain 6 m2. Ja koska en halua olla tehoviljelijä, pitää kasvihuoneeseen mahtua kaunis - mutta käytännössä ihan turha -  istutuspöytä ja kesäkukkiakin. Oman tilansa vie myös viime kesänä istutettu viiniköynnös.

Tänään alkoi tämän vuoden viljelykausi. Peittelin tomaatinsiemenet kevyen multapeitteen alle ja vein pesuhuoneen lämpöön odottamaan itämisen ihmettä. Tästä eteen päin eletään sitten puutarhaunelmissa!

8 kommenttia:

  1. Kiva idea. Jospa tämä auttaisi omaakin pikku-puutarhuria heräämään henkiin. Kiitos jakamisesta ja onnea (paljon lukijoita ja kommentteja) blogillenne!

    VastaaPoista
  2. Täytyy tunnustaa, että kävit mielessäni, kun mietin henkilöitä, joihin tällä blogilla voisi olla kannustava vaikutus. Kun sinulla kerran on sitä maaatakin vähän siellä ja täällä.

    VastaaPoista
  3. Voi ihanuus kun on kaunis blogi! Tomaatit on kesällä tosi hyviä. Teen niistä monenlaisia salaatteja. Käytän erivärisiä tomaatteja ja koristelen pikkupikku tomaateilla ja basilikalla. Mozzarella-salaatin asettelen torneiksi. Niissä on vuorotellen sitä juustoa ja punaista ja keltaista tomaattia.

    VastaaPoista
  4. Hei Leena!

    Mukava, kun löysit tänne. Minusta omat tomaatit ovt tosi maukkaita, paljon parempia kuin kaupan! Ja myös minä laitan mielelläni tomaattia ja mozzarellaa yhteen. Hauska idea tuo salaatin asettelu torniksi. Täytyykin kokeilla.

    Kevään odotusta toivottelee Merja

    VastaaPoista
  5. Minustakin olisi kiva kasvattaa tomaatteja, kun niissä on nykyään vaikka minkä muotoisia ja värisiä versioita. Minulla on vain aika huonot tilat taimettaa niitä, joten olen luopunut ajatuksesta. Joskus olen saanut ystäviltäni valmiita taimia.
    Tomaatti on kyllä aika sitkeä sissi ja omapäinen. Viime kesänä pionipenkkiini ilmestyi tanakka taimi, josta Pehtoori sanoi, että se on peruna. Vilkaisin sitä perunaa ja totesin, että se on tomaatti ja hei kamoon, siihen ei sitten kosketa. Kaipa se oli siementänyt siitä, että joku oli sylkäissyt tomaatin palan kukkapenkkiin. Siitä kasvoi suuri ja roteva tomaattikasvi ja paljon se teki hedelmiäkin, vaan ne eivät jaksaneet punastua. En siis saanut tomaatti-mozzarellasalaattia, mutta pari kertaa paistetut vihreät tomaatit.
    Onnenpotkaisuja teille kaikille tomaatin viljelijöille!

    VastaaPoista
  6. Jos sopivasti osutaan kohdakkain, saat minulta komeat taimet. Niitä tulee aina liikaa. Tyrkytän väkisin tutuille ja tuntemattomille ja loput nakkaan itku silmässä kompostiin: rakkaat lapset!

    VastaaPoista
  7. Hieno blogi! Onnistuisiko tomaattikasvatus parvekkeella?

    VastaaPoista
  8. Epäilemättä onnistuisi, kun on ne lasitkin. Iso ruukku ja siihen taimi tai kaksi. Luultavasti mulle tulee ylimääräisiä taas...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...